Projekt

Ökad robusthet och resilisens i vattenförvaltningen

Bakgrund och syfte

De vädervariationer vi upplever mer av dag för dag leder till allvarliga konsekvenser i livsmedelsproduktionen. Både för mycket och för lite vatten innebär stora utmaningar för lantbruket. Dagens system är inte anpassade till de nya förhållandena och kräver innovativ hantering.

Projektet är en förstudie med syfte att i en rapport identifiera och föreslå insatsområden som kan bidra till en optimerad hantering av vattnets rörelser i landskapet.


Förväntade synergieffekter

Innovativ vattenanvändning bidrar även till positiva synergier som förbättrad samhällsberedskap genom vattenreservoarer vid brandbekämpning, minskad risk för översvämningar av allmän infrastruktur, lagring av vatten för småskalig energiproduktion, minskade koldioxidutsläpp och näringsläckage samt främjande av biologisk mångfald.

Förstudien vill med en omfattande behovskartläggning, i bred regional samverkan mellan aktörer, bidra till en värdeskapande grönblå infrastruktur som skapar nyttor i samhället och bidrar till ökad hållbar livsmedelsproduktion.


Genomförande

Arbetet med förstudien samlar och sammanför olika intressenter och aktörer, både regionalt och länsöverskridande. Det är en viktig del för att öka kunskap och föra samman varandra, tydliggöra roller och rådighet, lyfta och sprida redan goda exempel samt skapa fortsättningar för samarbeten. Kunskap ska samlas in genom omvärldsanalys, intervjuer och workshops.

Under våren 2025 genomfördes tre workshops arrangerade i respektive län av de de tre Agro-noderna. För Örebros del gick detta av stapeln den 27 februari. I workshopen deltog representanter för lantbruket, LRF, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen,  Naturskyddsföreningen, kommuner, Länsstyrelsen, vattenvårdsförbund, Hushållningssällskapet och övriga entreprenörer inom vattenområdet.  För att få igång diskussionen startades dagen med inspirationsföreläsningar från Jordbruksverket och Soil Sister. Därefter diskuterades vilka utmaningar som finns kring hantering av under- och överskott av vatten, vem som har rådighet att möta utmaningen och hur man skulle kunna arbeta för att möta de utmaningar vi har framför oss som följd av klimatförändringar.


Målgrupper

Primär: offentliga organisationer
Sekundär: små och medelstora företag


Mål

Slutprodukten är en rapport där förstudien, i samverkan mellan berörda aktörer, ska identifiera och föreslå insatsområden som kan bidra till en optimerad hantering av vattnets rörelser i landskapet.

Målsättningen är att kunskap och utfall från genomförda aktiviteter i förstudien ska synliggöra insatser som behöver initieras för att minska vattnets negativa påverkan i jordbruket och öka vattnets användning som en resurs till en robust livsmedelsproduktion.

Rapporten ska utgöra underlag för aktörer att arbeta vidare med insatser i egen regi samt söka medel inom förstudiens områden för genomförandeprojekt.


Geografiskt område

Örebro, Södermanland och Västmanlands län.


Slutrapportering

Projektet slutrapporterades i juni 2025.


Digitalt seminarium, del 1 och 2

I projektet genomfördes ett digitalt seminarium där Karin Oscarsson, (LRF), Faruk Djodjic (SLU) och Linnea Svärd (Västerås stad) deltog och delade med sig om sina kunskaper om en robust och resilient vattenförvaltning.
 

Detaljer

Projektnamn:

Ökad robusthet och resilisens i vattenförvaltningen

Finansiärer:

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)

Projektägare:

AgroÖst

Projektsdeltagare/samverkansparter:

AgroÖrebro, Agro Västmanland, Agro Sörmland, Region Sörmland, Region Västmanland, Region Örebro län

Projekttid:

2024-04-01 - 2025-06-30

Rulla till toppen