Nedgrävda växthus – förutsättningar i Bergslagen
Projekt
Projektet har som mål att ge ökad kunskap om uppförandet av nedgrävda växthus i Sverige då kunskapsnivån idag är låg. I dagsläget finns endast ett fåtal anläggningar uppförda i södra Sverige. Mer kunskap behövs för att fler ska få upp ögonen för och använda konceptet. Under projektets gång ska en kunskapssammanställning tas fram samt presenteras för intressenter i form av två seminarier som genomförs i juni 2024. En inspelad variant av dessa finns att se nedan.
En kunskapsinventering bidrar dels till att samla den kunskap som finns, dels till att kunna sprida kunskapen vidare till intresserade entreprenörer, företag och organisationer. Genom en ökad användning av nedgrävda växthus i Sverige kan förstudien bidra till ökad diversifiering i företag och därmed stärkt entreprenörskap och ökad ekonomisk och social hållbarhet genom ökad jämställdhet och integration samt miljömässig hållbarhet genom minskad energi- och resursanvändning och kortare transporter. Länk till kunskapssammanställning och slutrapport finns nedan.
Vad är nedgrävda växthus?
Nedgrävda växthus, även kända som jordväxthus eller walipini (från Aymara-indianernas språk, betyder “varmt ställe”), är strukturer som är delvis nedgrävda i marken för att utnyttja jordens naturliga värmeisolering. Dessa växthus är effektiva för att odla grödor året runt, även i kallare klimat.
Fördelar med nedgrävda växthus inkluderar:
- Energibesparingar: Den delvis nedgrävda designen håller inuti en konstant temperatur, vilket minskar behovet av uppvärmning under vintern och kylning under sommaren.
- Förlängd odlingssäsong: Möjliggör odling av grödor genom hela året, även under de kallare månaderna.
- Skydd mot väder: Ger skydd mot stark vind och frost, vilket bidrar till stabilare tillväxtförhållanden.
- Hållbarhet: Använder färre resurser som vatten och energi, vilket gör dem till ett mer hållbart alternativ jämfört med traditionella växthus.