Projekt
Mer vildsvinskött i Örebroregionen
AgroÖrebro drev ett av tretton projekt kopplat till Jordbruksverkets utlysning ”Främjande av vildsvinskött”. Den övergripande målsättningen med detta nu avslutade projekt var att stärka och främja förutsättningarna för att marknadsföra, sälja och servera svenskt vildsvinskött för att långsiktigt öka efterfrågan och minska stammen som orsakar stora skador inom lantbruket årligen.
Efter projektets slut finns det nu metoder, kanaler och modeller som på lång sikt främjar försäljningen av vildsvinskött.
Se hela projektplanen i PDF här
Exempel på aktiviteter under perioden:
Lokalt på tallriken 2022
Vildsvin kom med som en av flera råvaror kopplat till kampanjen. Datum: 1 juli – 28 augusti 2022
Vildsvinstorget Wadköpings matmarknad
I samband med Wadköpings Matmarknad arrangerades ett Vildsvinstorg mitt i Wadköping. Eventet genomfördes i samarbete med Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen Örebro län och AgroÖrebro. Det var ett torg med butiker som säljer vildsvin, restauranger som lagar vildsvin och producenter som lät besökarna provsmaka. Dessutom inslag kopplat till att jaga vildsvin. Datum: 13 – 14 augusti 2022
Utforska vildsvin som råvara
AgroÖrebro och Länsstyrelsen i Örebro har tillsammans bjudit in till eventet “Utforska vildsvin som råvara” 18/10-21. Syftet med provsmakningen var att öka den gemensamma kunskapen och skapa en gemensam bild för att höja kvalitén, analysera olikheterna, förstå helheten för att öka konsumtionen av svenskt vildsvinskött.
Kompetensdag vildsvinskött
Kompetensdagen riktade sig mot målgrupperna jägare, framtida vilthanteringsansvariga samt kockar inom länet. Tillsammans fick de se hur hantering hos jägarna går till samt hur vildsvinskött tillagas och serveras på gourmetnivå. Syftet med dagen var att samla de olika målgrupperna för att ge inspiration och skapa dialog mellan de olika perspektiven gällande råvaran. Detta med det slutgiltiga målet att höja prisbilden och därigenom avskjutningen för att minska vildsvin på våra åkrar och i skogen.
Dagen inleddes med genomgång av hantering och styckning av vildsvinskött. Detta utfördes av Nora Jakt & Sportskytte i en närliggande jaktbod utanför Nora.
Efter en vildsvinslunch hos Bryggerikrogen i Nora fick Gustav Leonhardt ta scenen och berätta om sina erfarenheter av råvaran och det tävlingsbidrag han vann Åretskock med 2022.