Mat för hälsa och hållbarhet
Vårt gemensamma mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar och bidrar till fler jobb och hållbar tillväxt i hela Örebro län.
Livsmedelshandlingsplan Region Örebro län
Handlingsplanen för Örebro län lyfter fram hur länet bidrar till målen i den nationella livsmedelsstrategin genom att främja hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Fokus ligger på att stärka hela livsmedelskedjan, från idé och innovation till konsument, samt utveckla länets goda förutsättningar för primärproduktion.
Planen betonar vikten av att koppla samman mat och måltidsupplevelse med Örebro läns unika identitet och varumärken, samt att bli en föregångare inom innovation, hållbarhet och hälsa. Genom samverkan mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle ska arbetet bidra till hållbar tillväxt, stärkt regional attraktionskraft och nya lösningar inom livsmedelsområdet. Målet är att positionera länet som en aktör inom högkvalitativ livsmedelsproduktion och -förädling, vilket i sin tur skapar sysselsättning och främjar invånarnas hälsa och välmående.
Prioriterade områden
- Konkurrenskraft, konsument och marknad
- Offentlig konsumtion och upphandling
- Regler och villkor
- Kunskap och innovation
AgroÖrebros roll
AgroÖrebro arbetar primärt inom området ”Konkurrenskraft, konsument och marknad” men områdena ligger nära varandra vilket gör att specifika insatser kan omfatta mer eller mindre stora delar av även de andra prioriterade områdena.
Arbetet fokuserar på konkurrens-, kompetens- och attraktionskraftsfrågor som i förlängningen kan bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Specifika insatser finns beskrivna under ”Projekt” och ”Event”.