Nyhet

Workshop utforskade nya sätt att använda spannmål för bättre hälsa och hållbarhet

11 april, 2025

Hur kan vi ta tillvara på befintliga förädlingsmetoder och utveckla nya typer av spannmålsprodukter som gynnar både hälsa och hållbarhet? Den frågan stod i centrum när AgroÖrebro tillsammans med Samverkansplattformen Mat och hälsa vid Örebro universitet arrangerade en workshop som samlade aktörer från hela livsmedelskedjan.

Under dagen möttes forskare, lantbrukare, företag och innovationsaktörer för att inspireras och diskutera framtidens spannmålsprodukter. Bland deltagarna fanns representanter från Orkla, ALMI, Region Örebro län, Lantbrukarnas Riksförbund och flera nationella experter.

Innovativa lösningar för framtidens spannmål

David Fredlund, vd för Good Grains, inledde med att presentera projektet Mineralskiftet, en innovation som genom hydrotermisk behandling av spannmål ökar kroppens upptag av mikronäringsämnen som järn och zink. Bland annat har en ny bulgurprodukt av korn utvecklats och till och med serverats vid Nobelmiddagen.

Workshoppen fokuserade på möjligheter kring testbäddar, innovativ förädling och balansen mellan näringsvärde och miljöpåverkan i framtidens livsmedel. Diskussionerna visade på den stora potential som finns i att utveckla lokalt producerade spannmålsprodukter och skapa värde i hela kedjan, från åker till tallrik.

Samverkan är nyckeln

Erik Sandberg från Lantbrukarnas Riksförbund betonade vikten av samverkan mellan forskning och lantbruk, och Anna Henning Moberg från Torsåker gård lyfte fram vikten av att ta tillvara på lokala grödor och koppla samman odling och gastronomi för nya produkter.

Dagen blev också ett viktigt steg i AgroÖrebros arbete med projektet Cirkulära Örebro län, där målet är att stärka innovation och samverkan för en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor.

Vill du läsa mer om workshoppen och ta del av hela rapporteringen? Besök Samverkansplattformen Mat och hälsas sida hos Örebro universitet:
Workshop: Utforskade nya sätt att använda spannmål för bättre hälsa och hållbarhet.

Rulla till toppen