Bättre smak på kryddor och grönsaker odlade i växthus med UV-ljus
Posted By : May 5, 2020

Växter kan varken flytta på sig eller använda solkräm. Därför producerar de ämnen som skyddar dem mot solens UV-ljus. Dessa påverkar smak, färg och näring, säger Örebroforskaren Victor Castro-Alves. Han forskar om hur vi med hjälp av UV-ljus kan få örter och grönsaker som odlas i växthus att bli godare. 

Victor Castro-Alves är en del av universitetets satsning på forskning inom mat och hälsa. 

 

Växthus har flera fördelar – de gör det möjligt att odla året runt och skyddar mot olika angrepp. Men växthus stänger ute UV-ljus. Det gör att växterna smakar annorlunda jämfört med grönsaker som växer utomhus. 

– Vi har en idé om varför grönsakerna som växer utomhus smakar godare – men vi vet inte exakt vad som händer i växterna ännu. 

Forskarna jämför plantor som får växa under olika sorters ljus – olika UV-ljus men också olika former av synligt ljus: blått, grönt eller rött. 

– Alla växter reagerar inte på samma sätt. Vi har valt att börja med basilika och dill eftersom de är vanliga i växthus i Sverige, säger Victor Castro-Alves. 

Analyserna av vilka molekyler som utvecklas i växtens celler jämförs med sensoriska analyser utförda av Restaurang- och hotellhögskolan. 

– Vi gör om experimenten åtminstone tre gånger för att få reda på vilka molekyler som är nycklar till den goda smaken, och för att förstå vilket ljus som behövs för att de ska produceras. 

Läs mer om forskningen kring ljus och smak.

Victor Castro-Alves kommer från Brasilien och har arbetat med växtförädling under många år, dels på ett statligt företag och dels inom akademin. Han har till exempel undersökt hur miljön runt odlingar påverkar bananer. 

– Bananer som är omringade av en mångfald av andra växter har bättre beredskap för att klara olika angrepp. Dessutom håller de längre. En banan som vuxit mitt i en bananodling håller ungefär 8-9 dagar efter skörd medan bananen omgiven av olika växter håller i 20 dagar. Det är en stor skillnad, säger Victor Castro-Alves. 

Örebro universitet samlar forskning kring det som står oss riktigt nära – mat och hälsa. En tvärvetenskaplig satsning på forskning som kommer till nytta i samhället. Läs mer om satsningen Mat och hälsa.  

Text och foto: Linda Harradine 

<-- 4539333 -->
Translate »